Kvalitetsklubb

Riktig fotballsko

8 views 3. november 2021 Webmaster 0

Barn og voksne som driver med idretter som har gjentagende belastning som løping og hopping, spesielt ved hardt underlag, kan være utsatt for å få smerter i beinene.
Barn og unge som vokser er mer utsatt enn voksne. Kunstgress er hardt underlag for føttene, spesielt på vinteren med snø og is gresset. Dette gjelder også kunstgressbanene på Rolvsrud.
Det er derfor viktig å velge riktig type fotballsko for å forebygge smerter og skader.

Riktig sko på vinteren
For å ha godt fotfeste og fordele trykket over hele fotsålen er det anbefalt å bruke fotballsko med mange, lave og myke gummiknotter, ofte kalt grussko. Velg sko med demping i
mellomsålen og i hælen. Disse skoene ment for baner med hardt underlag, er robuste, tåler mye bruk og fungerer bra for spillere som trener mye. Grussko anbefales som hovedsko på vinteren når banen er ekstra hard. Pga kulden er det også lurt å bruke sko med naturskinn og ullstrømper. Da holder man bedre på varmen på foten.
Grussko bør brukes som hovedsko på treninger på vinteren, med kunstgressko som alternativ sko og eventuell sko til kamp.

Riktig sko på sommeren

Kunstgresskoen kan brukes som hovedsko på sommeren. Denne har større og færre knotter enn grusskoen. Knottene er ofte støpt i samme materiale som sålen, er slitesterke og er av en størrelse og materiale som er tilpasset godt grep på kunstgressbanen. Disse skoene passer til bruk til kamp hele året og treninger på sommerstid.
For at skoen ikke skal være for belastende for foten velg sko som har minst 6 knotter under hælen minst 10 under forfot.

Grussko kan også fint brukes på sommeren på tørre baner. For barn og unge i vekst som er spesielt utsatt for belastningsskader bør grusskoen brukes flere dager i uken enn kunstgresskoen.

Fotballsko for fotballbaner med naturlig gress har ingen demping og en såle med få, harde og lange knotter. Disse sålene blir
belastende for hæl, ankler, knær og rygg om de brukes på harde kunstgressbaner. Knottene kan sitte for godt fast i underlaget og kan være årsak til skader som vridningsskader.
Disse skoene anbefales ikke å bruke på kunstgressbanen på Rolvsrud. Skoen kan brukes av barn som trener på Hammer-feltet, men vi anbefaler barn å kjøpe kunstgress sko eller grussko – med mindre man har planer om å kjøpe inn flere par sko med ulik såle. De fleste kampene går på kunstgress og barnelagene trener også på hard bane på Rolvsrud på vinteren.

Bruk gjerne hælsåle
Hælsåle hever hælen litt opp slik at draget fra akillessenen på vekstsonen i hælen reduseres. I tillegg dempes sålen støt fra underlaget mot hælen. Selv om man bruker sko med god demping kan det være ekstra hjelp i å bruke hælsåle i tillegg. Dette gjelder spesielt for barn som vokser og som opplever smerter i beinene. Legger men hælsålen under sålen i skoen vil den ligge stabilt og ikke merkes i skoen.