Lørenskog IF har inngått et samarbeid med Arca Klinikk som fra januar 2020 vil levere skadeforebyggende tiltak for alle lag i barne- og ungdomsavdelingen i Lørenskog IL.
Hvorfor fokus på skadeforebygging?
Økt skaderisiko som fotballspiller
Som aktiv fotballspiller er man utsatt for både akutte skader og belastningsskader.
- ▪ Akutte skader oppstår plutselig og kan knyttes til en bestemt hendelse i forbindelse med trening eller kamp. En akutt skade kan f.eks. være en ankelovertråkk.
- ▪ Belastningsskader oppstår over tid og kan ikke knyttes til en bestemt hendelse. Årsaken er overbelastning, for eksempel hvis spilleren er aktiv på flere lag og har for stor kamp- eller treningsbelastning over tid. Dette kan f.eks. føre til at det oppstår gradvis smerter i lyske eller kneet.Betydelig reduksjon av risiko for skader
- ▪ Skadeforebyggende tiltak har vist å kunne halvere risikoen for skader.
- – Strukturert oppvarmingsprogram reduserer skader med 30-50%
- – Regelmessig gjennomføring av utvalgte øvelser for kontroll, balanse, stabilitet og styrkegir opp til 50% redusert skaderisiko for skader som strekk i hamstring eller lyske, nyeankelovertråkk, fremre korsbånd skader o.l.
- ▪ Skadeforebyggende trening har i tillegg til å redusere risiko for skade vist å ha enprestasjonsfremmende effekt
- ▪ Skadeforebyggende fokus i treningshverdagen er viktig allerede i ung alder. Dette vil skape engod vane og basis som bidrar til å hindre idrettsskader i langvarig idrettsaktivitet.Hvilke skadeforebyggende tiltak inneholder avtalen?Tiltakene vil bli tilpasset ut ifra alder og nivå: Barneavdeling (6 – 12 år):
▪ Årlig obligatorisk 2 timer opplæring av trenere
Ungdomsavdeling (13 år – junior):
▪ Årlig obligatorisk 2 timer opplæring av trenere (rekrutt, satsning, akademi og jentelag)
▪ Skadeforebyggende trening (satsning og J13: 12 økter i året, akademi og J15: 30 økter i året)
▪ Fysisk kartlegging med individuelt tilpassede øvelser (akademi, J13 og J15, to årlige per spiller)